viernes, diciembre 26, 2003

Rosebud

Prepareu el video (qui encara en tingui) perquè aquesta nit a les 2:35 per TV3 l'emeten... Ciutadà Kane.

miércoles, diciembre 24, 2003

VIURE EL NADAL

Ahir, al tren, un senyor va criticar la societat consumista en la que vivim. Va anar repassant cadascun dels hàbits que repetim durant aquestes celebracions. I ho va fer acusant-nos de bojos. Això ho deia a crits perquè tothom ho sentís, tot i que no sé si tothom l’escoltava.

D’altra banda està qui compleix amb totes les tradicions: va a casa dels pares, compra regals a la família, fa petons i envia felicitacions. Sense oblidar el raïm o la roba interior de color roig pel canvi d’any.

També hi ha qui està sol. I aquestes dates són les pitjors de l’any perquè se suposa que tots tenim la butxaca plena, que tots hem d’estar amb la gent que ens estima i, per sobre de tot, tots hem de ser feliços. Però la pobresa, la soledat i la tristor no desapareixen del calendari.

Jo sóc de les que segueix les tradicions (amb petites variacions, les campanades les celebro amb mandarina). Vull pensar que és perquè necessito una excusa per mostrar el meu amor i que el naixement de Jesús és tan bona com qualsevol altra, que el que faig aquests dies no és diferent a la resta de l’any i que aquest és el meu tarannà. Però tot això no vol dir que no pensi com el senyor del tren o que no em pugui sentir sola.

No sempre pots escollir quins sentiments t’envaeixen. Si pogués fer-ho, si pogués triar de quin sentiment gaudir durant les vacances de Nadal m’agradaria riure’m de la vida com ho fa Pepe Rubianes. En una entrevista va afirmar que el naixement aquest any es donarà a Plaça Catalunya, si hem de fer cas de la mobilització de la gent i de que, evidentment, Betlem no és un bon lloc per nàixer avui. També va puntualitzar que el fet es donaria al pàrking, donat el preu dels pisos. Amb tres frases va enfonsar un dels pilars de la religió catòlica, va criticar la política exterior de Sharon, va fer un repàs a la societat occidental en general i a la nostra en particular. I jo no vaig deixar de riure ni un segon. Tot amb molta ironia i gens de cinisme.

Pot ser la forma de tirar endavant només té dos claus: ser sincers amb nosaltres i veure la vida amb una altra perspectiva.

No puc acomiadar-me sense aprofitar l’ocasió per desitjar-vos que trobeu el que busqueu en aquesta vida.

I proposar anar a veure al Rubianes... quan passin els exàmens.

martes, diciembre 23, 2003

10 temas para discutir durante los cafés

Cuando he leído en barrapunto este artículo, me he dado cuenta de que estaba ante una noticia muy importante para los integrantes del Dorum (sobretodo para los que nos vemos cada día en el café). Pues de todos es conocido que en la hora del café hemos discutido temas de los más inverosímiles, llegando a conclusiones más inverosímiles todavía. Ya sé que aún nos queda cuerda para rato, pero, de todas maneras, os voy a proponer 10 más. Bueno... La verdad es que la selección no la he hecho yo sino que la ha hecho la revista Sciencie:


Los diez avances del 2003


1. Iluminando el universo. Evidencia de que el universo está compuesto de materia oscura y energía oscura.

2. Enfermedades mentales. Identificación de genes que incrementan el riesgo de desarrollar desórdenes hereditarios, tales como la esquizofrenia y la depresión.

3. Impacto del cambio climático. Informes detallados sobre el deshielo, las inundaciones y las alteraciones del comportamiento de los seres vivos como producto del cambio climático.

4. Ácido ribonucleico (ARN). Científicos exploraron cómo el ARN impacta el comportamiento de las células en las primeras etapas del desarrollo genético.

5. Moléculas simples. La colaboración entre biólogos y físicos para comprender las actividades de las moléculas dentro de las células.

6. Explosiones estelares y rayos gama. Mejoró la comprensión de las explosiones de energía en el universo.

7. Esperma y óvulos espontáneos. Observación de células embrionarias que pueden desarrollarse como esperma y óvulos, y que puede ayudar a los científicos a profundizar en problemas de fertilidad.

8. Materiales "zurdos". Varios equipos de investigación confirmaron que ciertos materiales de alta tecnología y radiación electromagnética se doblan más fácilmente en la dirección "equivocada".

9. Cromosoma Y. El estudio de la secuencia genética del cromosoma Y, que determina el género masculino, reveló que contiene genes duplicados. Cuando ocurren mutaciones y se necesita un nuevo gen, una copia idéntica está disponible.

10. Terapias para el cáncer. Investigadores anunciaron en junio que una droga que limita el flujo de sangre a los tumores prolonga la vida de los pacientes con avanzado cáncer de colon.

viernes, diciembre 19, 2003

La Navidad ha llegado

Carta abierta a RTVE

Al hilo de la entrada que se hizo en su día a cerca de el programa de J.J. Benitez, os hago saber que se ha creado una carta abierta para RTVE donde todo los que quieran se pueden sumar para pedir a RTVE que retire el programa de J.J Benitez "Planeta Encantado" o en su defecto, la emisión de una previa advertencia en la que se haga constar a la audiencia que buena parte –por no decir todo- lo que van a escuchar ha sido refutado válidamente por la ciencia.

P.D. Jesús, no te quejarás de la imagen que te he puesto, ¿eh? ;P

Sin comentarios :_)



Y no os perdais la entrevista que le han hecho los de vertele.com.

jueves, diciembre 18, 2003

No tinc criteri

Tot i que sé el que vull, en determinats casos em falta el criteri. Per exemple, m’agrada llegir però no sé què hauria de llegir. Per aquesta raó aprofito qualsevol oportunitat i apunto a l’agenda els llibres que han meravellat als meus amics. Fa uns anys, prenent un cafè, el Carles (llavors només era amic) i un company de la feina em van proposar set llibres: ‘Paula’, ‘Brida’, ‘Una historia del mundo en 10 capítulos y medio’, ‘Seda’, etc. D’aquella llista encara em queda pendent ‘La Casa de los Espíritus’. Però temps al temps.

Aquest darrer cap de setmana ens vam retrobar tres amigues del poble i elles van coincidir en que els havia agradat ‘La sombra del viento’ de CARLOS RUIZ ZAFÓN. Doncs ahir me’l vaig comprar, juntament amb ‘La invención de Morel’ i un altre, del qual no us pus desvetllar el nom perquè és un regal... Després d’aquesta compra vaig quedar amb dues amigues, excompanyes de feina i una d’elles em va regalar ‘Seis sombreros para pensar’.

Ja estava esperant el tren per tornar a casa quan un senyor va seure al meu costat i va donar un cop d’ull al llibre que tenia a les mans. Després, ell en va treure un de la seva bossa i es va posar a llegir. A l’arribar el tren vaig ser jo la que va seure al seu costat, vaig amagar ‘Seis sombreros para pensar’ i vaig començar a llegir ‘La sombra del viento’. Quan ja havien passat dues parades vaig deixar el llibre sobre la falda, amb el títol visible, per treure un mocador i netejar-me el rimel que em molestava a l’ull. Ell, no sé si es va pensar que el llibre m’havia emocionat fins fer-me plorar, va tornar a aprofitar per esbrinar de quin llibre es tractava. Poc abans de baixar va ser ell el que va deixar el llibre sobre els seus genolls, amb el títol visible... No em vaig poder aguantar i el vaig inspeccionar. A l’aixecar-se el seu llibre li va donar un cop al meu, però no va ser brusc, només un xin com quan fas un brindis. Em va demanar perdó i li vaig tornar un somriure, i per uns segons ens vam mirar felicitant-nos per l’elecció que cadascú havia fet del seu llibre.

Doncs al Cèsar el que és del Cèsar. Eva i Montse felicitats pel llibre que vau escollir i gràcies per fer-me’n partícip.

Per cert, ell estava llegint Moby Dick.

el oasis catalán

siempre se ha hablado de que en Catalunya la política era algo distinto, más pausado, más señorial, que no había esos insultos o esos desprecios a los que nos tenían acostumbrados en otros parlamentos. Ahora la derecha ha abandonado el poder, y casualmente en ese supuesto oasis las aguas empiezan a desprender un hedor nada agradable. Por un lado CiU (la derecha catalana, que solamente se diferencia del PP en las maneras, la concepción del estado y en que no tienen un pasado franquista, pero que en el fondo tienen las mismas ideas) repite hasta la saciedad que ellos han ganado las elecciones, que han sido traicionados, que el nuevo gobierno es débil... (¿alguien les podría recordar que tanto en las últimas elecciones como en las anteriores NO fueron la lista más votada?), por otro lado la derecha española (más rancia, más casposa, más ultranacionalista, más facha) ha lanzado a sus perros de presa, antes incluso de que Maragall asumiera la presidencia (¿dónde están los 100 días de cortesía esos?, para mí que los debo haber soñado)... ¿tenemos que soportar que una gente que no pinta NADA en Catalunya (recordemos que son la cuarta fuerza) nos quiera explicar como tenemos que hacer las cosas? Por unos cuantos votos los del PP serían capaces de vender a TU madre, por unos cuantos miserables votos (que luego no consiguieron) han provocado la actual situación de crispación en Euskadi y ahora van a intentar hacer lo mismo en Catalunya, esparciendo mentiras, esperando engañar a la gente que no está informada (hasta ahora las declaraciones de Aznar, Zaplana y Rajoy solamente indican que no tienen ni idea del programa de gobierno del tripartito). Y ahora se ha sumado el "admirable" político Manuel Fraga, con unas declaraciones que no tienen desperdicio, dando vivas a la constitución (constitución contra la que estaban tanto él como su partido en el momento de su gestación) y recordándole a Maragall que el ejercito está aquí para salvaguardar la constitución y la unidad de España (supongo que habrá recordado momentos ya lejanos, aquellos de "antes roja que rota").
Perdonar si creeis que hago demagogia, no es esa mi intención, pero si siguiese mordiéndome la lengua se me iba a llenar la boca de sangre

martes, diciembre 16, 2003

merchandising

Ya está disponible el merchandising del Dorum. Están que se me las llevan de las manos, oiga...

lunes, diciembre 15, 2003

La invención de Morel

Os dejo la novela de Bioy Casares La invención de Morel.

Para el próximo Dorum después de la peli de Juan Carlos.
Espero que os guste, aunque vale la pena comprarse el libro que no llega a 5 o 6 euros.

Que la fuerza os acompañe.

OVNI

El meu objectiu no és entrar en una discussió de l'àmbit de la Física. Ho dic d'entrada per no entrebancar-nos en interminables diàlegs sense cap rerafons científic.

Obertament confesso que la meva ignorància és infinita. Però, només perquè qui llegeixi aquest escrit no es capfiqui en quin és el meu posicionament sobre el tema, el presento: no crec que hi hagi vida fora de la Terra, aquesta possibilitat és improbable i més si l'Univers és finit.

Per als amant de teories extravagants i per aquells que tinguin molt sentit de l'humor (no ho aconsello a les persones susceptibles -com jo- que s'alteren al primer comentari poc afortunat) hi ha un programa que no es poden perdre. El dirigeix J. J. Benítez i s'emet els diumenges per la 1a de T.V.E. Aquest bon senyor s'ha atrevit a afirmar que el seu instint i la seva experiència d'investigador li han permès arribar a la conclusió que uns extraterrestres van alterar genèticament les espècies terrestres per millorar-les.

N'hi ha per llogar-hi cadires, especialment quan pensem que això s'ha dit des d'una televisió que paguem tots i que el seu objectiu és culturitzar i entretenir... Espero que algú li entretingui!

domingo, diciembre 14, 2003

PowerPoint Makes You Dumb

Dora, yo me empezaría a preocupar... ;P No dejes de leer esto, que no lo digo por tocar las narices, que estoy documentado.

[actualizado 15/12/2003] para los que no están suscritos al New York Times:
In August, the Columbia Accident Investigation Board at NASA released Volume 1 of its report on why the space shuttle crashed. As expected, the ship's foam insulation was the main cause of the disaster. But the board also fingered another unusual culprit: PowerPoint, Microsoft's well-known ''slideware'' program.

NASA, the board argued, had become too reliant on presenting complex information via PowerPoint, instead of by means of traditional ink-and-paper technical reports. When NASA engineers assessed possible wing damage during the mission, they presented the findings in a confusing PowerPoint slide -- so crammed with nested bullet points and irregular short forms that it was nearly impossible to untangle. ''It is easy to understand how a senior manager might read this PowerPoint slide and not realize that it addresses a life-threatening situation,'' the board sternly noted.

PowerPoint is the world's most popular tool for presenting information. There are 400 million copies in circulation, and almost no corporate decision takes place without it. But what if PowerPoint is actually making us stupider?

This year, Edward Tufte -- the famous theorist of information presentation -- made precisely that argument in a blistering screed called The Cognitive Style of PowerPoint. In his slim 28-page pamphlet, Tufte claimed that Microsoft's ubiquitous software forces people to mutilate data beyond comprehension. For example, the low resolution of a PowerPoint slide means that it usually contains only about 40 words, or barely eight seconds of reading. PowerPoint also encourages users to rely on bulleted lists, a ''faux analytical'' technique, Tufte wrote, that dodges the speaker's responsibility to tie his information together. And perhaps worst of all is how PowerPoint renders charts. Charts in newspapers like The Wall Street Journal contain up to 120 elements on average, allowing readers to compare large groupings of data. But, as Tufte found, PowerPoint users typically produce charts with only 12 elements. Ultimately, Tufte concluded, PowerPoint is infused with ''an attitude of commercialism that turns everything into a sales pitch.''

Microsoft officials, of course, beg to differ. Simon Marks, the product manager for PowerPoint, counters that Tufte is a fan of ''information density,'' shoving tons of data at an audience. You could do that with PowerPoint, he says, but it's a matter of choice. ''If people were told they were going to have to sit through an incredibly dense presentation,'' he adds, ''they wouldn't want it.'' And PowerPoint still has fans in the highest corridors of power: Colin Powell used a slideware presentation in February when he made his case to the United Nations that Iraq possessed weapons of mass destruction.

Of course, given that the weapons still haven't been found, maybe Tufte is onto something. Perhaps PowerPoint is uniquely suited to our modern age of obfuscation -- where manipulating facts is as important as presenting them clearly. If you have nothing to say, maybe you need just the right tool to help you not say it.

filmica.com

Ahora que ya os habéis adentrado en esto de los weblogs, quizás haya alguno de vosotros que quiera dar el salto a ser propietario del suyo propio. Bueno, pues como sé que entre nosotros hay mucho cinéfilo, os comento que se ha iniciado una nueva iniciativa para hacer una plataforma abierta llamada Fílmica.com donde abordar todos los aspectos que se nos presentan de cara al futuro de la industria cinematográfica y audiovisual.

Funciona a modo de servidor de weblogs temáticos sobre estos temas, donde profesionales y aficionados podrán tener su propio espacio ya instalado y listo para empezar a escribir, totalmente gratis.

La suscripción no es automática, sino que se tiene que mandar un e-mail a weblogs@filmica.com dando una explicación de qué se quiere hacer. La propuesta se evaluará y... ¡tachán! Weblog temático al canto...

viernes, diciembre 12, 2003

Soy un genio... y ademas modesto....

Sin comentarios... jajajajaja

Hasta los mismisimos.....

Resulta que tengo un Firewall, (por eso de las actividades ilegales y demas... jajajajajaja) que no permite que vea la pagina..., hoy lo he desactivado, y anda!!!!! resulta que puedo postear y todo, vaya que esto es maravilloso..., un poco cutre para mi gusto (lo del blogger), pero ya se sabe a software y servicios free, no le busques los pixels.

Bueno, a lo que iba...., alguien sabe que es lo qe sucede?? hay algun script?? esta en java?? es un activeX?? es algo que no tengo ni zorra idea?? vamos que yo intentare verlo, pero claro... muchas cabezas piensan mas que una.. y ademas tengo el finde muy complicado y pues hala... a currar los compis del dorum.. jajajajajajaj

Pensaba escribir, despues de una medio bronca que me han dado al mediodia, algo un poco denso y espeso, para alegraros la vida un poquito, sobre teorias cosmicas, planos de proyeccion espacial, coordenadas polares y rectangulares, ejes baricentricos, etc....

Pero mejor lo dejamos para otro dia.. hace??
Bueno, no se me ocurre mas nada...

jueves, diciembre 11, 2003

LOGOTIP

Queden pocs dies per acabar l’any i em fa la sensació de que tots l’estem repassant i avaluant mentalment –pot ser inconscientment. Ha estat un bon any? Hem assolit totes les metes que havíem previst? Encara estem a temps de fer-nos socis d’un gimnàs? I aquests pensaments ja s’entrellacen amb els desitjos pel nou any. Des de l’autocontrol al més pur estil Bridget Jones fins als més elogiosos sentiment de pau i amor per tota la humanitat.

Anant a Alcanar aquest cap de setmana escoltava a la ràdio que les normes de protocol marquen que una felicitació de Nadal ha d’arribar al destinatari entre el 10 i el 22 de desembre.

Ja tindré temps de felicitar a cadascun de vosaltres el Nadal i el Cap d’Any. Aquesta és més una reflexió per la immediatesa del canvi d’any. Com a part integrant del dorum, estic orgullosa de les activitats (realitzades o a realitzar, executades o a definir, dirigides o a imaginar) que han anat sorgint. I només desitjo que el proper 2004 puguem continuar la cohesió que aquests darrers mesos s’ha anat dibuixant. Cohesió que comença perquè aquells que encara no han participat s’animin a escriure un article, proposar un llibre o planificar una sortida.

També un concurs és una activitat. Us ve de gust tenir un logotip? Algú se sent creatiu? M’atreveixo a fer la primera proposta... en .ppt evidentment.

jueves, diciembre 04, 2003

what are you doing to save time?

Grano a grano se hace granero

(Fuente: ixopixel) Hewlett-Packard y el Instituto de la mujer han tenido una idea muy original de fomentar la igualdad de género. Han convocado el primer Concurso Nacional HP de Diseño Gráfico. Y diréis... ¿Qué tiene que ver el tocino con la velocidad? Pues en que lleva como título: El diseño crea igualdad.

Que no se me alborote el gallinero y no empecéis a desarrollar vuestras propuestas porque este concurso va dirigido a estudiantes matriculados en el curso escolar 2003-2004 en centros formativos de diseño del territorio español y profesionales en activo, residentes en el territorio español. Otra vez será.

De todas maneras, podéis leer las bases del concurso aquí y aquí, por si conocéis a alguien al que le interese o hay algún internauta perdido que lee este comentario y cumple los requisitos.

miércoles, diciembre 03, 2003

eduardo chillida, retrospectiva

la fundació Joan Miró organiza una retrospectiva del escultor vasco Eduardo Chillida (del 21 de noviembre del 2003 al 25 de enero del 2004).



Sobran las palabras, para los que quieran más imágenes,
chillida-leku y www.artcyclopedia.com

Lectura vs Cultura

Quan tenia menys de cinc anys unes veïnes (que feien tasques de cangur altruistament) em van voler ensenyar la A majúscula. No ho vaig permetre, a la guarderia havia après la ‘a’ i aquell altre grafisme no era vàlid. Durant molts anys el que m’han transmès a l’escola, a l’institut i, fins i tot, a la universitat ha sigut una veritat absoluta. Ara intento ser més crítica.

El mateix em passa (em passava) amb els llibres. Qualsevol conjunt de paraules enquadernades rigorosament són (eren) per mi objecte de total admiració. I històries com Farenheit 451 poden contribuir a consolidar la creença de que qualsevol llibre és un bé cultural. Però també amb aquest precepte s’ha de ser crític.

Darrerament he llegit PAULA d’Isabel Allende, EL LOBO ESTEPARIO de Herman Hesse, LA CONJURA DE LOS NECIOS de John Kennedy Toole i EL MISTERIO DE LA CRIPTA EMBRUJADA d’Eduardo Mendoza. Molt variat, ja ho veieu.

Però ara em ve de gust lectura (amb minúscula), que no Cultura (amb majúscula). Així que ja he triat el proper llibre: SHUSI PARA PRINCIPIANTES de Marian Keys. Amb el vostre permís em prenc un llibre sabàtic.

martes, diciembre 02, 2003

un largo silencio

es el título del ¿libro? ¿cómic? llamémoslo híbrido, realizado por el dibujante Miguel Angel Gallardo y su padre, Francisco Gallardo, en el que Francisco relata sus experiencias durante la Guerra Civil, los campos de concentración y la postguerra. Es tan solo una de las muchas historias de esas personas que durante mucho tiempo no han tenido voz en este país. Está editado por Edicions de Ponent.

Convocatoria a la siguiente edición del Dorum

Se hace saber por orden de señor alcalde que propongo como día para la siguiente edición del Dorum el próximo domingo día 14 de diciembre. He pensado en ese como el mejor día si se quiere hacer antes de navidad, aunque se puede hacer otro día.

El orden del día sería:
- Visita guiada por mi casa (traer zapatillas y cantimploras)
- Comida (para recuperar energías y coger fuerzas)
- Proyección de la película "American History X" (alguno se tendrá que sentar por el suelo, pero hay confianza, ¿no?)
- Mesa redonda

Espero vuestras propuestas...

memoria histórica

Aunque algunas personas no quieran admitirlo hace unos cuantos años ya en este país hubo una guerra, una guerra propiciada por parte del ejercito y por los señores de derechas que al no ser elegidos democráticamente, decidieron tomar el poder a la fuerza.
Si la gente de izquierdas se hubiese dado cuenta a tiempo de que ocupaban un poder que no les pertenecía no hubiesen habido problemas, habría sido un sencillo golpe de estado (como el de Pinochet en Chile, por ejemplo), unas cuantas personas habrían desaparecido, y a seguir mandando los derechas, como Dios manda (nunca mejor dicho, si tenemos en cuenta el vergonzoso papel de la iglesia católica en tiempos del Caudillo, que lo era "por la gracia de Dios" tal y como nos recordaban las monedas con su efigie).

Pero no, los republicanos se empecinaron en conservar su gobierno elegido democráticamente y esto provocó una lucha fratricida en el país, donde parte de la gente luchaba porque quería defender sus ideas, y parte porque le había tocado en ese bando y ya está.
Al final ganaron los señores de derechas, hubo una dictadura, llegó una democracia, se votó una constitución (de mínimos, ya que a los señores de derechas no les acababa de convencer la idea, otro día hablaremos de este tema) y después de varios años los señores de derechas volvieron al poder (esta vez democráticamente).
¿Y qué pasó con los vencidos? Pues algunos sufrieron el destierro, otros los campos de concentración, y otros simplemente el acoso diario al que les sometían los vencedores.
Por suerte eso ya pasó, y como volvemos a estar en una democracia es normal que a los defensores de la anterior democracia se les restituyan derechos y se les reparen agravios.
O al menos eso dice la letra, pero claro, una cosa es lo que se firma y otra es lo que se hace, y así ayer en el congreso de los diputados se rindió un homenaje a las víctimas del franquismo por parte del país.. ¿he dicho del país? ups, perdón, ha sido un lapsus... el homenaje ha sido propiciado por todos los partidos de la oposición, mientras que desde el PP (partido que todavía no ha condenado el "glorioso alzamiento") se ha ninguneado el acto (Luis de Grandes, portavoz del Grupo Popular, dijo anteriormente que el acto era un "revival nostálgico con olor a naftalina") y ninguno de sus diputados acudió al evento (podéis leer la noticia en El Periódico de Catalunya).
Y no es este el único desprecio que el gobierno hace sobre los vencidos, ya que mientras se sufragan excavaciones en busca de los cuerpos de los integrantes de la División Azul en Europa del Este en España se frenan los pagos de indemnizaciones y las ayudas para recuperar los cuerpos de los republicanos desaparecidos durante la guerra civil y la postguerra.
Pero este silencio institucional, este desprecio, no puede hacernos olvidar que existen unas personas que fueron humilladas por una dictadura, y que habiendo desaparecido esta, es nuestro deber honrar su memoria.


... Quiero escarbar la tierra con los dientes,
quiero apartar la tierra parte
a parte a dentelladas secas y calientes...

Quiero minar la tierra hasta encontrarte
y besarte la noble calavera
y desamordazarte y regresarte...


Miguel Hernández

De la elegía a Ramón Sijé
(extraído de la página web de la Asociación por la Defensa de la Memoria Histórica)


lunes, diciembre 01, 2003

Ocupacions de diumenge plujós

Tots els llaminers sabem que un bon pastís de pastanaga ha d'estar cobert fins a les orelles amb un topping (amb perdó) a base de mató, mantega, extracte de vainilla, sucre i un toc de llimona. m m m m m m m.... Per desgràcia no l'he fet mai, perque mai he tingut temps... com va passar a la sessió de lobo + arnolfini de l'última sessió presencial del dòrum. Pel que fa a la resta del pastís (és a dir, d'orelles cap avall) sí que us puc donar la recepta. És el meu favorit.


Abans d'anar per feina, exposaré un parell de convencions que utilitzaré d'aquí endevant:


Tassa: tassa de cafè amb llet, ni més ni menys
Cullera: cullera de les de menjar sopa
Cullereta: cullereta de les de cafè amb llet (no de les de cafè sol ;-)


Un cop aclarit això, anem a cuinar.


Primer de tot, posem a bullir unes 5 o 6 pastanagues, pelades i tallades a trossos (per que es facin abans). Mentres les pastanagues van fent-se, anem ficant els ingredients que aniré dient a un bol ben gran. Només els heu d'anar afegint a saco, és a dir: res de remenar mentres afegim, ni coses semblants. Ens limitem a tirar-los dintre del bol i prou.

  • 3 tasses de farina (jo ho faig amb la farina blanca de tota la vida...)

  • 3 tasses de sucre (idem: jo ho faig amb el sucre blanc de tota la vida...)

  • 1 cullereta de sal

  • 1 sobre de levadura royal

  • 1 cullera de canyella

  • 1 1/2 tasses d'oli de girasol

  • 4 ous ben batuts

  • 1 cullera d'extracte de vainilla

  • 1 1/2 tasses de nous ben matxacades prèviament

  • 1 1/2 tasses de coco ratllat (jo el compro ja ratllat i tot al caprabo o al corte inglés)

  • 1 1/2 tasses de pastanagues bullides matxacades (sí, sí: les que haviem posat a bullir al començament)

  • 2/3 de tassa de pinya seca matxacada (jo això no ho he ficat mai perque no ho he trobat. Si algú ho prova, ja em dirà que tal)


Posem el forn a escalfar a 200 graus només amb el foc inferior.


Ara sí que ha arribat el moment de remenar ben remenat tot el contingut del bol... us asseguro que si feu això sovint no us caldrà fer exercicis de bíceps al gimnàs... (tot i que haureu de fer més abdominals :-D


Fiquem el contingut del bol a un motlle prèviament empastifat amb una mica de mantega. Tingueu en compte que la massa pujarà al forn, o sigui que no ha de passar gaire de la meitat del motlle abans de ficar-lo al forn. I.... cap al forn!!! A mi em triga al voltant de 40 min, però millor que ho aneu vigilant de tant en tant i punxant-lo amb un palet de fusta (els del xino son perfectes) i quan el palet surti net és el moment de treure'l del forn immediatament.


Veieu que facil? Proveu de fer-ho un diumenge a la tarde mentres plou al carrer i esteu calentets a casa amb Billie Holiday sonant de fons. Són les condicions ideals per als pastissos de pastanaga, tothom ho sap.


I fins aquí la secció culinària del dòrum que inauguro encantat de la vida. Que els llops de l'estepa també han de menjar coses bones... no? (no surtis encara, conillet, ja t'avisaré quan estigui el pastís...)

No me gusta clasificar a la gente, pero...

Sólo hay 10 tipos de personas: las que saben binario y las que no.