jueves, abril 29, 2004

The House of Usher

Ayer estaba terminando Crónicas Marcianas de Ray Bradbury (que, al estar escrito en forma de relatos breves, lo había pospuesto para leerme el Bestiario de Cortazar y Yo me he llevado tu queso) y me encontré con un relato que me encantó. A ver... todos y cada uno de sus relatos me han dicho una cosa u otra, pero éste me hizo una especial ilusión al leerlo. ¿Por qué? Pues porque hace guiños a Fahrenheit 451 y, sobretodo, a Poe y todo su mundo.

El relato se llama Usher II, los entendidos ya empezarán a ver algo, y, siendo que hacía poco que leí unos cuantos cuentos de Poe y Fahrenheit 451, se me ponían los pelos de punta cuando lo iba avanzando en él. Recomiendo a los seguidores de Poe que lean este relato que he extraído de Crónicas Marcianas. Bueno, yo os recomendaría que os leyerais el libro entero, pero os cuelgo un pdf (118 Kb) con sólo este relato para aquellos que no tengan en mente leerlo a corto/medio plazo (Nota: podéis leerlo tranquilamente aunque tengáis intención de leer el libro después que no os desvelará nada de la trama).

Espero que os guste...

miércoles, abril 28, 2004

Griffith i Poe

He anat a la Filmo (de Madrid, altrament coneguda com Cine Doré) a veure The Avenging Conscience. Aquesta pel·lícula de David W. Griffith –considerat el pare del cinema– està basada en un conte d’Edgar Allan Poe: El cor delator. També hi ha escenes que recorden altres contes de Poe com El gat negre i El pou i el pèndol (he fet el deures i els he llegit).

Tota una ocasió no només per culturitzar-me (ja que no coneixia a aquest senyor i encara no havia llegit a Poe), també per integrar-me una mica més en la societat madrilenya sense deixar de fer allò que m’agrada.

Curiositats: el cinema és digne de ser visitat, amb una arquitectura i decoració molt curioses. Et deixen entrar després de començar la pel·lícula, però et preguen que seguis a l’anfiteatre. Per cert, el preu de l’entrada és 1,35 €.

lunes, abril 26, 2004

"Escena 21", la última película de Ginés Cutillas, en 2 minutos

Por lo visto, Alex se aburría este fin de semana y ha hecho esto:


Eres un genio, Alex... ¡¡¡Muchas gracias por todo!!!

Dorum a Springfield

A la casa dels Simpson hi ha reunió. Marge ha convidat a unes amigues per parlar d’un llibre: El diari de Bridget Jones. Una de les convidades és Helen Fielding. I la pregunta amb la que comencen el dorum (?) és: perquè ningú s’ha llegit el llibre?

Aprofito el post per proposar Leyendas de Kosh. Potser no tindrem gaires oportunitats de gaudir de la perspectiva de l’autor del llibre i m’agradaria aprofitar aquesta... si ell està d’acord.


domingo, abril 25, 2004

XXI Mostra literària del Maresme, fase local.


He aconseguit fotografiar el títol de la guanyadora

Després, hi ha hagut una sessió fotogràfica a ran de marLi han obsequiat el llibre "Pa negre" d'Emili Teixidor. A més, passa a la fase comarcal del concurs.

sábado, abril 24, 2004

II Premi de Relat Hiperbreu Grau Miró 2004

A raíz del comentario que hago de nuestro nuevo juguete, el Multicuento, en mi página web, se ha puesto en contacto conmigo Fermí San Nicolas para invitarnos a que participemos en un concurso de relatos breves:

He visitado tu weblog y he visto tu iniciativa del multicuento. Pues bien, te
escribo para informarte que desde la web que gestiono puedes bajarte las bases
para el 2º concurso de relatos breves Coll-Vallcarca. Este es el segundo año
que se organiza este concurso en este barrio de Barcelona. Si estas interesado
o conoces a alguien que pueda interesarle participar, este es el enlace:

http://www.coll-vallcarca.net/portal/node/view/15

Aquí podéis encontrar las bases del concurso de relatos hiperbreves (mínimo de 8 líneas y máximo de 20 en catalán o en castellano), al estilo de los que hemos hecho aquí en la primera y segunda edición del concurso de microcuentos que nos propuso Ginés (por cierto... ¿para cuando la tercera?). Espero que os animéis, tanto los integrantes del Dorum como los que nos visitáis, ya que tenéis tiempo hasta el 22 de junio.

viernes, abril 23, 2004

el multicuento

Quería aprovechar un día como hoy para presentaros El Multicuento. ¿Qué es el multicuento? Pues se trata de un juego para los integrantes del Dorum que consiste en escribir un cuento entre todos. Yo he escrito el primer fragmento del cuento que continuarán mis compañeros del Dorum de forma arbitraria y anónima aprovechando el formato y las funcionalidades que ofrece un weblog.

Para leer el cuento os podéis sindicar (Atom, RSS 1.0, RSS 2.0 ó RSD), visitar regularmente las últimas entradas o leer directamente el cuento completo.

La herramienta utilizada para gestionarlo es el MovableType 2.661 y el diseño ha sido plagiado literalmente del de Tokyo Ouja (espero que no se me enfade el chaval, pero es que era el layout perfecto).

No sé cuál puede ser el resultado de este experimento, pero espero que sea divertido tanto para los que escriben, como para lo leen.

Un poble molt actiu, el meu poble

Actes per Sant Jordi com L’hora del conte, lliurament del catàleg de la IV Trobada de creadors locals (l’equipament de promoció econòmica i cultural me’n reserva un exemplar perquè vaig presentar dues obres de mosaic), tallers i excursions per totes les edats, XXI Mostra Literària del Maresme (on he presentat un conte, més pel plaer de presentar i contribuir al tarannà del poble que per les veritables possibilitats)... són algunes de les activitats que es promouen des de l’ajuntament i que fan que cada dia estigui més satisfeta per haver escollit Caldetes per viure.


Us proposo:

Nova exposició de la Fundació Palau: L’exposició temporal de la Fundació Palau dedicada a Ramon Llull mostra il·lustracions del Llibre d'Amor e Amat i s'inaugurarà el dia 7 de maig (fins al 26 de setembre) amb la presència de la consellera de Cultura.

Llibres d'autors de Caldes: Vicente Gallego Alcaraz ha escrit la seva segona novel·la Fast sex o Los rubios peludos no caen de los árboles, de l'Editorial Egales i Ricardo Pérez ha publicat el poemari Trenta poemes d'amor i algunes nits de dolor.

Primavera de les Arts: Cabaret Literari (Mercedes Desclós i Laura Moral) és la proposta per al cicle de teatre, música i dansa Primavera de les Arts on hi prenen part nou pobles de la comarca. Diumenge 23 de maig a les 7 del vespre i a la Sala Cultural.

jueves, abril 22, 2004

El còmic a la FNAC

Amb motiu de la 22ena edició del Saló del Còmic (del 6 al 9 de maig, a l'Estaçió de França), la FNAC presenta:

El còmic a la Fnac en el Fórum del Fnac L'Illa (Barcelona):

lunes 26
19:00 h. Grans Il·lustradors: Taula Rodona amb els Il·lustradors Luis Royo, Juan Giménez i Koveck moderada per Rafael Martínez.

martes 27
19:00 h. Dibuixants als mitjans de comunicació: Col·loqui amb Enrique Ventura (La Vanguardia), José Luis Martín i Miquel Ferreres (El Periódico).

miércoles 28
19:00 h. “El jueves: Tocando los borbones”: Presentació amb Óscar Nebreda, José Luis Martin, Manel Fondevila, Kim i Maikel.

jueves 29
19:00 h. L'edat d'or del còmic espanyol: Col·loqui Fernando Fernández, Jordi Bernet i Joan Navarro.

viernes 30
19:00 h. Del còmic al cinema: Col·loqui amb Joan Costa i projecció de “Hulk” de Ang Lee.

Algú que vé de lluny.

Ho volia posar com a comentari a Li Po y Tu Fu (a.k.a. Wan Tun frito), però està limitat a 1000 caràcters i no em deixa...

ALGÚ QUE VE DE LLUNY

We are such stuff
As dreams are made on, and our litle life
Is rounded with a sleep.

The Tempest, Acte IV, escena 1.

Aquí, ara, només arriba algú
que ve de lluny, cansat,
bevent passat, inútilment volent
trobar sentit al que mai no en té,
llevat de, per exemple, les mogudes
fulles dels arbres:
El ventalle de cedros aire daba.

Li varen ensenyar què són records
o de mirar el capvespre tot girant el cap,
com un que diu adéu.
I va conèixer Rilke,
i Riba li va dir que s'estimés
aquell que l'ajudés a fer-se gran.
I Hölderlin tancat en una torre
li va parlar de l'Ungebundene.
De Li Tai-po sabia
que dictava els seus versos, embriac,
i que es llançà de nit al mar
per aconseguir la lluna. De dictar ja en sé.
Però de lluna no n'hi ha, ni primavera, ni tardor,
nin llunys, ni props.
Qui no comprec, però que no em menysté,
sempre em fa companyia.
Dóna'm les herbes d'embogir. Beu te.
Prepara un besbistrajo.
No crec en mi però no em deixis.
Und wenn mein Kuss nicht süsser ist,
dann trink du Malvasier.
Caldrà que un dia anem a Sitges
i prop les barques, ajaguts, veurem l'església blanca;
no tot és mort. Fes-me el favor de creure,
no pas en mi, de creure
que les coses per mi són per ser dites,
que jo encara m'assajo
de dir-les amb paraules difícils de trobar,
que quan les trobo ja no hi ha les coses
i em quedo sol.

Flebes, el mariner, va córrer moltes mars;
guanyà, perdé, sofrí la mort per aigua.
Llegim-nos l'un a l'altre La Tempesta:
sabrem alguna cosa
de la vida, del somni i de la mort.

Joan Vinyoli, Tot és ara i res

miércoles, abril 21, 2004

THE "BRIEF SAFE"

The "Brief Safe" is an innovative new diversion safe that can secure your cash, documents, and other small valuables from inquisitive eyes and thieving hands, both at home and when you're traveling. Items can be hidden right under their noses with these specially-designed briefs which contain a fly-accessed 4" x 10" secret compartment with Velcro® closure and "special markings" on the lower rear portion. Leave the "Brief Safe" in plain view in your laundry basket or washing machine at home, or in your suitcase in a hotel room - even the most hardened burgler or most curious snoop will "skid" to a screeching halt as soon as they see them. (Wouldn't you?) Made in USA. One size. Color: white (and brown). To add realistic smell, check out "Doo Drops" on Page 67.

deseo de ser piel roja

Si uno pudiera ser un piel roja siempre alerta, cabalgando sobre un caballo veloz, a través del viento, constantemente sacudido sobre la tierra estremecida, hasta arrojar las espuelas porque no hacen falta espuelas, hasta arrojar las riendas porque no hacen falta riendas, y apenas viera ante sí que el campo era una pradera rasa, habrían desaparecido las crines y la cabeza del caballo.

Franz Kafka

Li Po y Tu Fu (a.k.a. Wan Tun frito)

El santuario de la cumbre
La cumbre, el monasterio.
Ya es noche. Alzo la mano
y toco a las estrellas.
Hablo en voz baja: temo
que se despierte el cielo.

Li Po (701 - 762). Es el poeta más famoso y popular de la dinastía Tang, considerada la época de oro de la poesía china. Según testimonios de su tiempo, escribió cerca de 20.000 poemas, de los que se han conservado menos de la décima parte. Su forma de morir: se ahogó borracho cuando intentaba cazar el reflejo de la luna.

En la tormenta
Viejos fantasmas, nuevos.
Zozobra, llanto, nadie.
Envejecido, roto,
para mí solo canto.
Andrajos de neblina
cubren la noche, a trechos.
Contra la nieve, el viento.
Mi copa derramada
mi botella vacía.
Ceniza, el fuego. El hombre
ya no habla: susurra.
¿A quién decir mi canto?

Tu Fu (712-770 d.C.) fue un poeta que destacó no solamente como tal, sino también como un feroz e incisivo crítico de los abusos del poder de la dinastía Tang, aunque -como Li Po- salió de la academia fundada por el emperador Hinang Tsung. Con las guerras expansionistas desarrolladas por China durante todo el período, insinuó la cercanía del final de la civilización tal cual la conocía.

viernes, abril 16, 2004

Master on-line de Escritura para Cine y Televisión de la UAB

Todos aquellos que se quieran poner las pilas en lo de hacer guiones ya pueden apuntarse a este Master de Escritura de la Universidad Autónoma de Barcelona. Las clases comenzarán en Octubre y el plazo de inscripción terminará el 1 de junio.

Se puede optar por la versión on-line, pero también existe la posibilidad de hacerlo presencial. No os podéis quejar...

Aunque no sé muy bien cómo está el temario, da buen feeling porque cuenta con el respaldo de productoras y cadenas Españolas, la Academia de las Ciencias y de las Artes de la Televisión, Corporación Multimedia y el British Film Institute.

¡Ah! Y para los que confían en el éxito de Escena 21, en la sección de Convocatorias y Becas de la página del Master podemos encontrar a convocatorias de concursos de cortos y demás.

miércoles, abril 14, 2004

Concurs guió

EL PAIS convoca el primer concurs de guions de curts! Els guions s'han d'enviar entre el 16 d'abril i el 30 de maig. Els dos millors viatjaran a NY o Los Angeles a rodar-lo a la New York Film Academy.

De la meva banda m’agradaria encoratjar al nostre geni particular en quant una idea descartada però (espero) no oblidada.

Ànims Ginés! Ànims a tothom!

martes, abril 13, 2004

Tallarines

No és el primer cop que, en sortir del cinema, em ve desig de menjar (o beure) quelcom. Aquest cop van ser tallarines.

La pel·lícula In the mood for love del director Wong Kar-Wai sembla un relat (malaltís) ambientat a l’occidentalitzat Hong Kong dels anys 60 però, en realitat, amaga la tendresa i la bellesa d’una història d‘amor universal. El delirant ritme que acompanya les escenes dramàtiques contrasta amb la delicadesa de Desde que tu te fuiste, Aquellos ojos verdes i Quizás, quizás, quizás de Nat King Cole. M’agradaria poder descriure els mil detalls amb que el director va impregnar-la. Però només en destacaré un: en cap moment et deixa veure la cara de les altres dues persones implicades, permetent així que tu entenguis als protagonistes i, fins i tot, que els perdonis.

No és fins al final (per mi: amb els crèdits, quan tot s’ha acabat, fins i tot la pel·lícula) que el relat es compacta i pren sentit. I és llavors quan decideixes que aquella nit aniràs a un restaurant oriental per poder continuar gaudint d’aquesta història, amb la millor companyia.

Gràcies Susan.

lunes, abril 12, 2004

1r concurs de relats breus de Hackers

El Servei de Llengües i Terminologia i l'Escola Politècnica Superior de Castelldefels de la Universitat Politècnica de Catalunya convoquen el 1r Concurs de Relats Breus de Hackers escrits en llengua catalana.

Els textos tant poden narrar experiències (fites aconseguides, d'intercanvi en xarxa...) com contenir reflexions (patents vs software lliure, l'ètica del hacker...).

Aquest concurs té com a objectiu dignificar la figura del hacker i retornar-li el seu esperit original: el de la persona apassionada per la programació que busca la contínua millora en les xarxes i els sistemes informàtics a partir de la cooperació i la llibertat d'accés al coneixement.

Es valorarà tant el contingut com la redacció del relat. Es concediran tres premis: El primer de 300 €, el segon de 150 € i el tercer de 75 €.

Hi pot participar qualsevol persona vinculada a la UPC i de qualsevol de les universitats de l'àmbit lingüístic català: alumnes (titulats inclosos) i personal docent i investigador i d'administració i serveis.

El relat s'ha de presentar mitjançant el formulari de participació que hi ha a la web del concurs. El termini d'admissió comença a partir del 23 d'abril, coincidint amb la diada de Sant Jordi, i s'acaba el 23 de maig, a les 24 h.

Més informació a la web del concurs: http://www2.upc.es/slt/estudiants/.

miércoles, abril 07, 2004

The chanclettes

He escrit un conte (?) i us avanço un dels diàlegs:

- No l’heu reconegut, veritat? Ja m’ho ha semblat. És en X, vam coincidir a tercer de BUP. Pot ser el recordaràs per una obra de teatre, El beso de la mujer araña. Se li van estripar les malles...
- En X, es clar... Ara entenc perquè m’era familiar.
- Tothom va riure al veure la patètica imatge d’aquell noi. Ara es dedica professionalment al teatre i al ballet amb molt èxit...


Està basat en un fet real. El company d’institut ara forma part de The chanclettes i teniu l’oportunitat de gaudir del seu humor a Bikini el proper 13 d’abril. Ara podem riure amb ell... i els que vam viure aquella escena podem penedir-nos de no haver vist el magnífic actor que teníem al davant.

La frecuencia de la eyaculación previene el cáncer de próstata

Periodico 07042004.txt

lunes, abril 05, 2004

TVturnOFF week (19-25 abril)

Hay una ONG que anima a la gente a que vea menos la televisión. Se llama TV-Turnoff y ahora cumple 10 años desde su fundación. Para celebrarlo propone lo que han llamado TVturnOFF Week que irá desde el 19 al 25 de abril y donde nos piden que no encendamos la tele, por lo menos, durante esa semana y que la dediquemos para hacer otras cosas.

Me parece una buena propuesta y, aunque sé que no podría hacerlo durante mucho más tiempo, creo que voy a intentar cumplirla. ¿Os apuntáis?

jueves, abril 01, 2004

Dos de mis cineastas favoritos juntos: Isabel Coixet y Ginés Cutillas

Dos de mis cineastas favoritos juntos: Isabel Coixet y Ginés CutillasQuizás sea muy prematuro, augurar nada, pero estoy seguro que tiene que surgir algo de lo que ha sido el primer acercamiento de estos dos grandes cineastas.

La verdad es que se me ponía la carne de gallina viéndolos hablar de sus últimos proyectos. Isabel Coixet ha finalizado el guión de su próxima película, la historia de una mujer "en un contexto totalmente masculino", y ahora está inmersa en la promoción del libro "La vida és un guió", que recoge artículos que ha escrito para diversas publicaciones. Por otro lado, Ginés Cutillas ha terminado este fin de semana el rodaje de "Escena 21", cortometraje que muestra el trabajo creativo de dos guionistas que tienen el tiempo justo para idear la escena clave de una película, y que también anda promocionando sus dos últimos comics "La biblioteca de la vida" y "La sociedad del duelo".

Como diría aquel... Éste es el principio de una gran amistad.

Més llibres...

Avui he fet mercadeig… espero que els desitjats prestatges del menjador passin de ser un projecte a una realitat en breu perquè, en cas contrari, em veig muntant una paradeta a la porta de casa.

Al lloc on treballo arriben llibres (de promoció?) i avui els han posat a la venda als treballadors. No m’he pogut resistir... i si miro els darreres posts publicats sembla que això és una constant en la meva vida.

Resumint, per 10 euros:

De Π a pa ANTONIO VÉLEZ
Espiral de artillería IGNACIO PADILLA
Máscaras de matar LEÓN ARSENAL
Cartas de amor salvaje(s) PAULA IZQUIERDO
Contracontes PASQUAL MAS i USÓ

No sé si ha pagat la pena, però pel preu no volia perdre l’oportunitat de batxilletjar entre els exemplars i gaudir de trobar una obra d’art entre tant anonimat.